050 62 15 67 delille.tom@gmail.com

Wat is osteopathie?

Osteopathie berust op een grondige kennis van de anatomie en fysiologie.

De patiënt staat centraal en wordt begeleid in zijn streven naar gezondheid. Dit zowel in de optiek van herkenning als preventie, behandeling en verlichting van ziekte of aandoeningen.

Dr. A.T.Still legde, eind 19e eeuw, de basis van de osteopathie. Hij zag dat ons lichaam een perfect functionerend zelfbehoud mechanisme heeft dat ons gezond en in staat voor genezing houdt.

Het is dat mechanisme dat via osteopathie wordt gestimuleerd en naar zijn volle potentieel wordt gebracht.

Onze lichaamsstructuur moet zijn souplesse en mobiliteit behouden om overal doorbloeding te waarborgen zodat voedingstoffen tot de kleinste cellen geraken en afvalstoffen kunnen afvloeien, onder gelijk welke omstandigheden.

Dit heet homeostase, een evenwichtig functioneren.Ons lichaam kan veel ondergaan, incasseren en zich opnieuw corrigeren, maar trauma’s, ziektes, operaties, stress laten een spoor na in de weefsels.

Wanneer ons emmertje overloopt en ons evenwicht wordt verstoord kunnen
ziektes of andere aandoeningen ontstaan.
Symptomen laten zich gelden?
Het lichaam poogt zich aan te passen en compenseert.

De osteopaat voelt geïsoleerde zones, remmend, een weerstand waarrond het lichaam zich moet aanpassen

Elk lichaam heeft zo zijn historiek dewelke kan worden gediagnosticeerd.
Klachten en symptomen ontstaan vaak niet op de plaats van het probleem.

Een symptoom komt ergens boven drijven, waarbij de osteopaat zich de vraag stelt wat er allemaal gebeurd onder het oppervlak?
Wat verstoord ons perfect functionerend regulatie mechanisme?

Hoe kan een osteopaat dat gewaarworden?
Osteopaten voelen niet alleen de mobiliteit van gewrichten of spanningen in spieren maar door te luisteren met onze handen voelen we een expressie van de gezondheidskwaliteit in de weefsels, zowel lokaal als doorheen het ganse lichaam.

Dankzij een grondige kennis van anatomie kunnen we van elke patiënt een functioneel beeld vormen.

Iedereen is uniek, we zijn een persoon waarbij lichaam, geest en omgeving  onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn.
Al deze aspecten dienen in beschouwing genomen te worden om zo optimaal mogelijk te functioneren

 

Hoe behandelen we?
Een behandeling is een ondersteuning van wat het lichaam op het gegeven moment nodig heeft om zijn genezingscapaciteiten te optimaliseren.

We behandelen niet een symptoom of enkel de zone waar de klacht zich voordoet maar het onderliggend probleem. Er kan pas een gewas (lees gezondheid ) groeien op een terrein of voedingsbodem zonder spanning dat goed geïrrigeerd en gedraineerd wordt
Door een evenwicht te brengen komt het lokale probleem en het gehele lichaam op rust.

De hersenen ontvangen geen pijn of stress signalen meer waardoor ons zenuwstelsel in recuperatie-modus kan overgaan met genezing als gevolg. De osteopaat luistert met de handen naar de weefsels, en leidt met zachte manipulaties  tot een evenwichtssituatie, waardoorheen correcties spontaan kunnen plaatsvinden. Een oud probleem of hardnekkig compensatiepatroon wordt zo losgelaten om te evolueren  naar een beter, functionerend geheel.

Bloed  geraakt vlotter tot de cellen,  drainage en de bezenuwing normaliseert zich.
Deze aanpak zorgt ervoor dat we niet telkens terugvallen op het oorspronkelijke probleem

Baby’s, kinderen, evenals adolescenten in volle groei hebben hier belang bij.

We verzachten reacties op orthodontische aanpassingen, tandheelkundige ingrepen of gelijk welke chirurgische ingreep. Sportletsels, rug, schouder en nekproblemen, hoofdpijn, peesontstekingen waaronder tenniselleboog, achillespees, schouderkapsel letsels
Whiplash, oor-neus-keel aandoeningen, digestieve problematiek, preventieve monitoring en evaluatie.

Osteopathie bij baby’s en kinderen

De geboorte is vaak het moment waar bepaalde van onze primaire dysfuncties het daglicht zien en ingebeiteld worden voor de rest van ons leven.

De behandeling van een baby komt vanuit een begrijpen van de situatie waarin een foetus ontwikkelt en van de bevalling. Het vergt een specifieke kennis van anatomie, diagnose en  palpatoire vaardigheid.

De geboorte is één van de meest traumatiserende en stressvolle gebeurtenissen in ons leven. Hij wordt blootgesteld aan enorme krachten wanneer de baarmoeder samentrekt en hem naar buiten stuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet zich tijdens de persfase doorheen het kanaal wringen en draaien. Het hoofdje heeft de bijzondere eigenschap zich goed te kunnen aanpassen aan deze drukkrachten. Normaal verdwijnen deze natuurlijke vervormingen binnen de eerste levensdagen.

Soms loopt de bevalling anders dan verwacht (forceps, zuignap, langdurig verblijf in het geboortekanaal, keizersnede  enz..) en is de baby daardoor niet in staat deze natuurlijke compensaties zelf te herstellen. Ook trauma’s (vb. vallen) tijdens de eerste levensjaren kunnen dysfuncties veroorzaken.

Onopgeloste spanningen liggen vaak aan de basis van heel wat problemen in de kindertijd en vaak ook op volwassen leeftijd.

Craniosacrale osteopathie is de uitgelezen behandelingsprocedure om zuigelingen en kinderen tot hun beste potentieel te laten komen. Op zachte wijze worden ook de gewrichten, spieren en organen manueel behandeld.

Osteopathie is geen vervanging van de geneeskunde. Naast deze benadering krijgen kinderen via osteopathie de kans zo efficiënt mogelijk met dysfuncties om te gaan om een gezond en functioneel volwassen lichaam te ontwikkelen.

Behandelingsindicaties

 • Preventief: het is wenselijk de baby kort na de geboorte te behandelen.
 • Spijsverteringsklachten: reflux, krampjes, moeilijke stoelgang.
 • Vaak huilen zonder aanwijsbare reden, vaak schrikken en onrust.
 • Slaapproblemen
 • Slikproblemen en moeilijkheden bij het zuigen.
 • KISS-syndrrom( Kopfgelenk induzierte symmetrie Storungen) stoornissen tgv. functiestoornissen in de bovenste nekgewrichten
 • Schedelasymmetrieën ( afplatting) voorkeurshouding of dwangstand van het hoofdje
 • Trauma, val
 • Verstopte oogtraankanaaltjes
 • Keel-, neus-en oorproblemen: overmatig middenoorontstekingen, rhinitis, sinusitis.

Op latere leeftijd

 • Scoliose
 • Tandontwikkeling
 • Voor , tijdens en na orthodontische behandeling
 • Migraines, hoofdpijn, buikpijn